בנק הדם בשעת חירום: עבודה מאחורי הקלעים להצלת חיים

ד"ר רחלי קריו, מנהלת המעבדה הרב - תחומית AML

בליל חמישי 12/6/25 ישראל פתחה במלחמה עם איראן. כולם נכנסו למרחבים המוגנים, אנשי המילואים הוקפצו ומה שאתם לא יודעים הוא מה קורה מאחורי הקלעים במערכת הבריאות ובעיקר במערך המעבדות בארץ.

 

עם ההודעה על ההתקפה הוקפצו כמעט כל עובדי בנק הדם בארץ. וחלק גדול מהם לא ישנו בביתם מספר ימים מיום חמישי. בנק הדם היא בעצם מעבדה לכל דבר, שבשגרה ובחירום כאחד, פועלת בדיוק מירבי ובמהירות קריטית כדי להציל חיים. עובדי המעבדה כפופים לכל החוקים של עובדי מעבדה קלינית אחרת ומנהל בנק הדם חייב להיות בעל תעודת עובד מעבדה בכיר בבנק דם בלבד, בניגוד למעבדות אחרות בהן המנהל יכול להיות בכיר בדיספלינה שונה  מהמעבדה אותה מנהל. מעבדה כזאת קיימת בכל בית חולים בארץ וכפופה לבנק הדם של מד"א האחראי על איסוף, עיבוד, בדיקה ואספקת מנות דם ומרכיבי דם לכל בתי החולים ברחבי הארץ ולצה"ל.

בואו נכיר מעט את עבודת המעבדה המתחילה מיד לאחר תרומת הדם:

 

שלב ראשון: בדיקות סרולוגיות וסיווג

 

 

עם הגעת מנות הדם למעבדה, מתבצעות סדרת בדיקות מעבדה. ראשית, נקבע סוג הדם (ABO) וה-Rh. לאחר מכן, מבוצעות בדיקות סרולוגיות לזיהוי נוגדנים בלתי צפויים שעלולים לגרום לתגובה חיסונית מסוכנת במקבל הדם. במקביל, נבדקות מחלות זיהומיות כגון HIV, צהבת B ו-C, עגבת ועוד – באמצעות טכנולוגיות מתקדמות כמו PCR וELISA- . מנות שלא עוברות את הבדיקות – מושמדות.

 

שלב שני: הפרדה למרכיבים

 

 

לאחר האישור, כל שקית עוברת תהליך הפרדה באמצעות צנטריפוגה של מרכיבי הדם – תאי דם אדומים, טסיות ופלזמה – כך שניתן יהיה להתאים לכל מטופל את מה שהוא באמת צריך.
מרכיבים אלה נשמרים בתנאים מוקפדים (לדוגמה: תאי דם אדומים בקירור, טסיות בטמפרטורת חדר תוך ערבוב מתמיד) ולכל מרכיב יש תוקף שונה.

 

שלב רביעי: הנפקת מנת דם

 

 

בניהול מלאי דם אין מקום לטעויות. המטרה היא להחזיק רמות מלאי מגוונות, מתאימות לסוגי דם שונים, ולתכנן מענה לצרכים מתפרצים – כמו בעת אירוע רב נפגעים.

בזמני מלחמה, האתגר מתעצם: יש לנייד מנות במהירות לבתי חולים ברחבי הארץ, לוודא זמינות גם באזורים מוכי לחימה, ולמנוע חוסרים. הדבר מתאפשר בזכות תיאום מלא בין מד"א, קופות החולים, צה"ל ובתי החולים – לצד עבודה סיזיפית של אנשי המעבדה שמנתבים כל טיפה למקום הנכון.

 

שלב שלישי: לוגיסטיקה ובניית מלאי

 

כאשר יש בקשה למנת דם מבוצעת בדיקה (CROSS) הבודקת התאמת מנת הדם למקבל הדם. רק לאחר שנבדקה התאמה מיטבית בתנאי המעבדה למטופל הספציפי ניתן לספק המנה למחלקה.

קבלת עירוי דם לא נכון עלולה להביא למוות ולכן הדיוק הינו קריטי. אין מקום לטעויות ולכן כל מנה נבדקת ע"י שניעובדים לפני שחרורה למחלקה. בנוסף, בעת העברת מנת הדם למחלקה 2 אנשים שונים נוספים בודקים שוב את פרטי המנה וחותמים עליה.

לסיכום, מעבדות בנק הדם הן הלב הפועם שמאחורי אלפי מנות דם. הן לא בתמונות, לא בכותרות – אבל בלעדיהן, אין הצלת חיים. בכל פעם שמנות דם מגיעות ליחידה כירורגית, מחלקת טיפול נמרץ או חדר ניתוח – עומדת מאחוריהן מערכת מורכבת, מדויקת ומרגשת של בדיקות, התאמות והחלטות – שמתחילה בתרומה ונגמרת בתקווה.