דלקת בדרכי השתן ותפקיד המעבדה באבחונה

עדן זינגרמן – בית החולים הציבורי אסותא אשדוד

דלקת בדרכי השתן (UTI- Urinary Tract Infection) היא מחלה נפוצה הנגרמת בעקבות זיהום חיידקי בשל חדירת חיידקים למערכת השתן. דלקת זו עלולה להופיע באזורים שונים במערכת השתן, כגון שלפוחית השתן, השופכה ולעיתים אף בכליות, ולגרום לתסמינים כגון כאב בעת מתן שתן, תחושת דחיפות (צורך מידי) ותכיפות (תדירות גבוהה) במתן שתן ולעיתים חום.

 

תופעה זו נפוצה במיוחד בקרב נשים, בשל מבנה אנטומי שמקל על חדירת חיידקים ממערכת המין והמעי למערכת השתן. החיידקים הנפוצים שגורמים לדלקת בדרכי השתן הם לרוב חיידקים המצויים בנרתיק או בסביבתו, כאשר הקרבה בין הנרתיק והשופכה מגבירה את הסיכון לחדירתם למערכת השתן.

 

על פי הסטטיסטיקה, כ-50%-60% מהנשים יחוו דלקת בדרכי השתן לפחות פעם אחת במהלך חייהן. מתוך אלו שחוו דלקת, אחוז משמעותי יחווה דלקות חוזרות, במיוחד נשים בגיל הפוריות. מצב זה מדגיש את החשיבות של טיפול מתאים והבנה מעמיקה של מקור הדלקת, דבר שמצריך אבחון מעבדתי מדויק.

 

 

תפקידה של המעבדה

 

כאשר יש חשד לדלקת בדרכי השתן אצל המטופל, דגימת שתן נשלחת למעבדה לצורך אבחון. המעבדה ממלאת תפקיד קריטי באישור האבחנה ובהתאמת הטיפול הנכון. התהליך מתחיל בכך שהשתן נזרע על גבי צלחות אגר (agar plates) המכילות מצע גידול. מצע זה מאפשר את התרבות החיידקים מהדגימה. לאחר תקופת דגירה בתנאים מתאימים, ניתן להבחין במושבות חיידקים שגדלו על הצלחות.

 

בשלב זה, צוות המעבדה מתמקד בזיהוי החיידקים הפתוגניים בלבד – כלומר, חיידקים שיכולים לגרום לדלקת. חשוב לציין כי במערכת השתן עשויים להימצא גם חיידקים לא פתוגניים שמקורם בעור, ואלה אינם רלוונטיים לאבחון. לכן, זיהוי מדויק מבטיח שהדיווח יתייחס רק לחיידקים בעלי משמעות קלינית.

 

בנוסף לזיהוי החיידקים, המעבדה מבצעת גם בדיקות רגישות לאנטיביוטיקה (Antibiotic Sensitivity Testing). בדיקה זו קריטית לקביעת סוג האנטיביוטיקה שיתאים לטיפול, שכן ישנם חיידקים שמפתחים עמידות לתרופות מסוימות ולכן לעיתים יש להחליף טיפול אנטיביוטי. אי-מתן טיפול מתאים עלול להוביל להחמרה במצב, להתפשטות הזיהום ואף לפגיעה באיברים חיוניים.

 

 

חשיבות הבדיקה

 

תוצאות המעבדה מאפשרות לרופא להחליט על הטיפול הנכון ביותר עבור המטופלים. מידע מדויק על סוג החיידק ועל פרופיל הרגישות שלו לאנטיביוטיקה מבטיח טיפול ממוקד ויעיל, ומקטין את הסיכון לשימוש לא יעיל באנטיביוטיקה – תופעה אשר עלולה להוביל לעמידות אנטיביוטית ברמה האוכלוסייתית.

 

בסיכומו של דבר, השילוב בין הבנה רפואית קלינית לבין טכנולוגיות מעבדה מתקדמות הוא המפתח לטיפול בדלקות בדרכי השתן. אבחון מדויק וטיפול מתאים לא רק שמקלים על תסמיני הדלקת, אלא גם מצמצמים את הסיכוי להופעת דלקות חוזרות ולסיבוכים.